Το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 14.11.2024 αναφορικά με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του ΣτΕ για το έννομο συμφέρον του ΔΣΑ για άσκηση αυτοτελούς προσφυγής κατ’ άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων, έλαβε την κάτωθι απόφαση:
(α) Οι υπ’ αριθ. 1641 και 1639/2024 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στερείται εννόμου συμφέροντος για την ακύρωση αποφάσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης περί διορισμού του μελών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ) αντίστοιχα συνιστούν σοβαρή δικαιοκρατική υποχώρηση
(β) Με την αριθ. πρωτ. οικ 656/12.11.2024 επιστολή του Προέδρου του ΣτΕ επιχειρείται ευθεία και θεσμικά ατυχής, αδόκιμη και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην αυτοτέλεια και την εσωτερική λειτουργία των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος, καθόσον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συντάκτης αυτής, η αποχή «δεν νοείται (!!!) σε ένα Κράτος Δικαίου να συνδέεται με την αιτιολόγηση μιας δικανικής κρίσης […] αλλά το κυριότερο συντελεί στην αναποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης».
(γ) Η άποψη της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του ΣτΕ ότι η αίτηση ακύρωσης, στρεφόμενη κατά ατομικών διοικητικών πράξεων, προσλαμβάνει το χαρακτήρα «λαϊκής αγωγής», που δεν έχει θεσμοθετηθεί από το Σύνταγμα και την οικεία νομοθεσία αποτελεί οπισθοδρόμηση στην ιστορία του ίδιου του Δικαστηρίου, αλλά και παρορά ρητή διάταξη νόμου.
(δ) Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με τις άνω αποφάσεις της, επιχειρεί να ακυρώσει στην πράξη τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Δικηγόρων και να στερήσει από τους Δικηγορικούς Συλλόγους τη θεσμική και διαχρονική
παρέμβασή τους σε ζητήματα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, οικονομικού ενδιαφέροντος, που απασχολούν την χώρα και την κοινωνία.
(ε) Οι αποφάσεις των οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων υπαγορεύονται από την ανάγκη εκπλήρωσης των σκοπών τους, όπως αυτοί καθορίζονται από το νόμο, η δε αποχή των δικηγόρων αποτελεί νόμιμο δικαίωμα και μέσο διεκδίκησης, που αποφασίζεται από τα αρμόδια όργανα και δεν τυγχάνουν αξιολόγησης από μονοπρόσωπα όργανα της Διοίκησης της Δικαιοσύνης.
(στ) Το ΣτΕ κατέχει περίοπτη αρνητική θέση στους ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με 1239 ημέρες καθυστέρησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πρόσφατα δημοσιευμένης έκθεσης του έτους 2024 της αρμόδιας Επιτροπής της ΕΕ (CEPEJ Evaluation Report European Judicial Systems, σελ. 78 επ.) γεγονός που φαλκιδεύει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών.
(ζ) Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης στο ΣτΕ οφείλονται σε άλλες γνωστές τοις πάσι αιτίες και όχι στην αποχή των δικηγόρων.
αφού εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του για την αντίληψη που αποπνέει η ανωτέρω επιστολή από έναν ανώτατο δικαστικό λειτουργό, που παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα για μονοπρόσωπο όργανο Διοίκησης Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας στην εσωτερική αυτονομία των Δικηγορικών Συλλόγων, σε επίπεδο δράσης αποφάσισε:
1) την αποχή των Δικηγόρων της Αθήνας έως και τις 31.12.2024 από τις δίκες ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ,
2) την αποστολή σχετικής Αναφοράς στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων – CCBE,
3) την διοργάνωση σε συνεργασία με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επιστημονικής εκδήλωσης σχετικά με το άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων,
4) την διερεύνηση της δυνατότητας προσφυγής του ΔΣΑ στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά των ανωτέρω αποφάσεων.
Υπέρ ψήφισαν: ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, η Αντιπρόεδρος Μαρινέττα Γούναρη, ο Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Καλαντζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Χριστίνα Τσαγκλή, ο Σύμβουλος-Ταμίας Ιωάννης Αβαρκιώτης και οι Σύμβουλοι Ευστάθιος Αναλυτής, Αντώνιος Αντανασιώτης, Ευάγγελος Αυγουλάς, Γεώργιος Βλάχος, Άννα Ζουρνατζή, Θωμάς Καμενόπουλος, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Ευγενία Κουνιάκη, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Δημήτριος Λυρίτσης, Θεόδωρος Μαντάς, Αλέξανδρος Μαντζούτσος, Χρυσούλα Μαρινάκη, Χριστίνα Πέλκα.
Κατά ψήφισαν: Οι Σύμβουλοι Δημήτριος Αναστασόπουλος, Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Στυλιανός Λεριός και Χρίστος (Τίτος) Χριστόπουλος.
Απόντες ήταν οι Σύμβουλοι Φώτιος Γιαννούλας και Χρήστος Κακλαμάνης