Δελτίο Τύπου Συντονιστικής Επιτροπής (20/3/2010)>
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
1) Η διαβούλευση για το φορολογικό, όπως έχουμε επισημάνει ήταν για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς. Εμείς, παρά ταύτα, με συνέπεια και υπευθυνότητα καταθέσαμε τα υπομνήματά μας. Τελικά επικράτησαν οι απόψεις αυτών που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την αποτυχία του φορολογικού συστήματος.
2) Η κατάσταση στην Δικαιοσύνη είναι, όπως συνεχώς καταγγέλλουμε, τραγική. Συνέπεια τούτου ο προσδιορισμός γίνεται μετά από 4, 5 και 6 χρόνια και η υπόθεση εκδικάζεται ακόμη πιο αργά. Δηλαδή αρνησιδικία και ο πολίτης πλέον βρίσκεται πλήρως ανυπεράσπιστος στο έλεος της τύχης.
3) Τι σημαίνει στη σημερινή συγκυρία η επιβολή ΦΠΑ;
Ότι ο πολίτης θα καταβάλλει επιπρόσθετα 21% για τις νομικές υπηρεσίες, για την προσφυγή στην Δικαιοσύνη.
Δεν είναι λοιπόν επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους, όπως ανακριβώς και για λόγους επικοινωνιακούς διαδίδουν, αλλά έμμεσος φόρος στους πολίτες, που προσφεύγουν σε νομικές συμβουλές για υπηρεσίες στα δικαστήρια.
4) Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια κωφεύει στα προβλήματα του κλάδου, υποβαθμίζοντάς τα (αν όχι γελοιοποιώντας) με την πλήρη αδράνειά της. Το ερώτημα είναι, θέλουν δικαιοσύνη τελικά; Θέλουν την απόλυτη πρόσβαση του πολίτη σε αυτή όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ; Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
5) Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να βγει ευθέως, υπεύθυνα, ανυπόκριτα και να πει την αλήθεια στους Έλληνες Πολίτες, ότι δηλαδή επιβολή ΦΠΑ είναι επιβάρυνση αποκλειστικά και μόνο του Πολίτη, του οποίου δυσχεραίνει και καθιστά σχεδόν αδύνατη την προσφυγή στην Δικαιοσύνη.
6) Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, στην σημερινή της συνεδρίαση, ομόφωνα, αποφάσισε να προχωρήσει σε τριήμερη προειδοποιητική αποχή κατά την 23, 24 και 26 Μαρτίου 2010, η περαιτέρω δε στάση μας θα αποφασισθεί από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δηλώνουν με τη στάση τους αυτή, κοινωνικοί συμπαραστάτες στη σημερινή κρίση, όπως ο θεσμικός τους ρόλος άλλωστε το επιβάλλει, και όχι συμμέτοχοι στην απορρύθμιση και αναρχία που επιδιώκεται με τη στοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων και τάξεων.