ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ>
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Αθήνα, 4 Ιουλίου 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ
Το δικαίωμα στο Περιβάλλον, ως θεμελιώδες, συνταγματικά και υπερνομοθετικά προστατευόμενο ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα, ως συλλογικό κοινωνικό αγαθό, ανήκει στον κάθε πολίτη και στην κοινωνία, που δικαιούνται να αξιώνουν την πλέον αποτελεσματική προστασία του, αλλά και την ανάληψη και απόδοση ευθυνών στα πλαίσια όλων των μηχανισμών ποινικού, πειθαρχικού και διοικητικού ελέγχου, σε κάθε περίπτωση παραβίασής του. Η πρόσφατη εγκληματική καταστροφή του δρυμού της Πάρνηθας, κατά τη διάρκεια των πλέον επίφοβων για πυρκαγιά ημερών του φετινού καλοκαιριού, αποκάλυψε το συντηρούμενο από δεκαετίες πλαίσιο αδιαφορίας και αμέλειας, εκ μέρους φορέων και υπηρεσιών ενεχόμενων από τον Νόμο και τις Διεθνείς Συμβάσεις να ενεργούν - και όχι να παραλείπουν- για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Η τέτοιου είδους αδιαφορία, οι τέτοιου είδους εγκληματικές παραλείψεις, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από τον Νόμο και από τους εφαρμοστές του, ως απλό «σημείο των καιρών» ή ως «αναπότρεπτη κατάσταση». Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί η εγκληματική αδιαφορία για το περιβάλλον, που εκδηλώνεται είτε με παραλείψεις οφειλομένων ενεργειών και μέριμνας εκ μέρους των υπευθύνων είτε με ενέργειες που ευθέως αποσκοπούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, να ενθαρρύνεται με το υπάρχον πλαίσιο χαμηλότατων έως συμβολικών ποινών σε περιπτώσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος και την πρακτική ατιμωρησίας που κυριαρχεί, αλλά και με απόπειρες εισαγωγής περιβαλλοντοκτόνων ρυθμίσεων από το παράθυρο της νομοθετικής διαδικασίας.
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας την 5 Ιουνίου 2007, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εβδομάδες πριν τη βιβλική καταστροφή, κήρυξαν δίωρη αποχή με αίτημα η προστασία του περιβάλλοντος να αποτελέσει πρώτιστη προτεραιότητα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στις 12 Ιουνίου 2007, με κοινό έγγραφο του ΔΣΑ και του ΤΕΕ ζητήσαμε και επιτύχαμε την απόσυρση της δασοκτόνου υπ αρ. 1057/220/8-6-2007 τροπολογίας. Σήμερα, 4/7/2007 έχοντας εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και αναλογιζόμενοι την ασύλληπτη καταστροφή που καταδικάζει εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές στην αποστέρηση του ζωτικού φυσικού πνεύμονα του δάσους της Πάρνηθας, αναλογιζόμενοι ακόμη τα εναπομείναντα και πολλαπλώς απειλούμενα στοιχεία του φυσικού μας περιβάλλοντος και αξιώνοντας οι υπεύθυνοι να εφαρμόσουν το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Καθήκον Προστασίας του Περιβάλλοντος που αυτά θεσμοθετούν, προτού θρηνήσουμε άλλα καμένα δάση, άλλους καταπατημένους αιγιαλούς και μολυσμένες θάλασσες:
ΚΑΛΟΥΜΕ
Την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια στις παρακάτω προτάσεις :
1) Να θεσπισθεί προληπτικός έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας των Νομοσχεδίων και των κανονιστικών αποφάσεων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στο φυσικό περιβάλλον.
Ειδικότερα, να ορισθεί, ότι διατάξεις Σχεδίων Νόμων που αφορούν στο περιβάλλον δεν εισάγονται για ψήφιση στη Βουλή, αν δεν έχει προηγηθεί έλεγχος συνταγματικότητας από το αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε περίπτωση ψήφισης των διατάξεων παρά τη μη ύπαρξη γνωμοδότησης, ο Υπουργός ή οι Υπουργοί που πρότειναν τη ρύθμιση υπέχουν ατομικά ποινικές και αστικές ευθύνες.
Αντίστοιχα ατομικές ποινικές και αστικές ευθύνες θα έχουν τα όργανα που προέβησαν στην έκδοση και δημοσίευση κανονιστικής απόφασης, που αφορά στο περιβάλλον, χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
2) Να ιδρυθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πλούτου (δασών, δασικών εκτάσεων, αιγιαλού, παραλίας, ευαίσθητων οικοσυστημάτων) με αποστολή τη διατήρησή τους ως αγαθών κοινής χρήσης και την αποτροπή της καταστροφής τους από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και από την εγκατάλειψη.
3) Να θεσπισθεί δικαίωμα του κάθε πολίτη, φορέα του δικαιώματος στο Περιβάλλον, να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων σε δίκες για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος
4) Η εκτός σχεδίου δόμηση να καταστεί εξαιρετικό μέτρο, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, και να πάψει η δόμηση κάθε είδους να αποτελεί κανόνα στις εκτός σχεδίου περιοχές, οι οποίες αποτελούν πολύτιμο απόθεμα για την επιβίωση των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Να καταργηθούν άμεσα οι παρεκκλίσεις αρτιότητας κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.
5) Να κυρωθούν αμέσως οι δασικοί χάρτες για όλη τη χώρα.
6) Να ιδρυθεί Ενιαία Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων όλων των κατηγοριών.
7) Να κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα που ανεγείρονται σε δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, ορεινά τοπία και ευαίσθητα οικοσυστήματα.
8) Να υπάρξει άμεση αυστηροποίηση των προβλεπόμενων στο Ν. 1650 και στον Π.Κ. ποινών για πράξεις καταστροφής, ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και για εμπρησμό δασών- Επιβολή ποινής φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και πρόβλεψη επιβαρυντικών παραμέτρων σε περιπτώσεις υποτροπής και παράβασης καθήκοντος εκ μέρους υπευθύνων για την προστασία του περιβάλλοντος
9) Να εισαχθεί ως παρεπόμενη ποινή σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, η δήμευση των οργάνων και των μέσων των εγκλημάτων κατά του Περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων των ρυπογόνων επιχειρήσεων
10) Να δημιουργηθεί αυτοτελές Υπουργείο Περιβάλλοντος με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Δεν νοείται τους αιγιαλούς να διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, τα δε δάση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ