Παράταση προθεσμιών του ν. 4745/2020>
Το ΔΣ του ΔΣΑ, αφού συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη στις 12.1.2021 με αντικείμενο την παράταση της προθεσμίας επαναπροσδιορισμού τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Το δικηγορικό σώμα είχε προβάλλει από την πρώτη στιγμή τις ενστάσεις του και τις αντιρρήσεις του για τις διατάξεις του Νόμου 4745/2020 (και στη δημόσια διαβούλευση και κατά την ακρόαση Φορέων στη Βουλή), τόσο ως προς τη συμβατότητα με τη συνταγματική δικαιοταξία όσο και επί της ουσίας αυτών. Πλέον τούτων είχαμε επισημάνει ότι οι προθεσμίες του ν. 4745/20 για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ είναι ασφυκτικές, ιδίως εν μέσω πανδημίας, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια της ήδη χορηγηθείσας δικαστικής προστασίας της κύριας κατοικίας χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.
2. Σε μια εποχή που έχουν ανασταλεί όλες οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης του εξωδικαστικού πτωχευτικού συμβιβασμού, που παρατάθηκε για τις αρχές Ιουνίου 2021, αποτελεί αδικαιολόγητη εξαίρεση η συνέχιση των προθεσμιών (υποβολής αιτήσεων επαναπροσδιορισμού και κατάθεσης προτάσεων) των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Οι λόγοι που επιβάλλουν την αναστολή των προθεσμιών είναι κοινοί σε όλες τις περιπτώσεις και θα έπρεπε να ισχύουν καθ’ όμοιο τρόπο και για τις υποθέσεις υπερχρεωμένων, όπως τουλάχιστον συνέβαινε με αυτές τις υποθέσεις με όλες τις ΚΥΑ μέχρι τις 11-1-2021, καθεστώς που για πρώτη φορά τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 1293/8.1.2021 ΚΥΑ.
3. Αποτελεί καταρχήν θετική εξέλιξη ότι σε συνέχεια της από 11.1.2021 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής, με την οποία ζήτησε την άμεση παράταση της προθεσμίας επαναπροσδιορισμού υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών (του άρθρου 1 του ν. 4745/2020), το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατέθεσε χτες τροπολογία με την οποία παρατείνεται πέραν της 15ης.1.2021 και για διάστημα δέκα έξι (16) ημερών η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του ν. 3869/2010 και δη των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι και την 31η.12.2014.
4. Όμως σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται:
α) να ανασταλεί η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων, και
β) να επανεξεταστεί η κατάσταση προ του πέρατος της νέας 15ήμερης προθεσμίας επαναπροσδιορισμού (που χορηγείται με την τροπολογία), προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος, και πέραν αυτής, για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων και τη σύνταξη και υποβολή των αιτήσεων, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες να χάσουν την προστασία που έχουν ήδη λάβει δικαστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 20.000 περίπου περιπτώσεις που έχουν λάβει προστασία επί αιτήσεων των ετών 2013-2014, επί συνόλου 40.000 περίπου εκκρεμών αιτήσεων, μέχρι 12-1-2021 είχαν υποβληθεί οριστικά μόλις 6.580 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού, όλων των κατηγοριών εκ των οποίων 2.400 έχουν λάβει πράξη κατάθεσης από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία, γεγονός που οφείλεται τόσο σε λειτουργικά προβλήματα της ίδιας της πλατφόρμας, όσο και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Κτηματολόγια, Υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.) αλλά και από τις Τράπεζες-funds τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα.
5. Σε περίπτωση που τα ανωτέρω μείζονα ζητήματα δεν επιλυθούν, το ΔΣ του ΔΣΑ θα συγκληθεί εκ νέου προκειμένου να λάβει σχετικές αποφάσεις με γνώμονα τη διασφάλιση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των υπερχρεωμένων πολιτών και λυσιτελούς προστασίας της κύριας κατοικίας τους.