Την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνάντηση εργασίας με θέμα την παρουσίαση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και του συστήματος Νομικής Πληροφορικής - Ισοκράτης του ΔΣΑ. Την παρουσίαση, η οποία διήρκησε 1 τουλάχιστον ώρα, παρακολούθησαν περισσότερα από 20 στελέχη του Υπουργείου.
Εκ μέρους του ΔΣΑ συμμετείχαν οι:
1. κ. Θεόδωρος Σχινάς, Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ
2. κ. Θανάσης Παυλόπουλος, Μέλος ΔΣ του ΔΣΑ
3. κ. Χαράλαμπος Ναούμης, Γενικός Διευθυντής ΔΣΑ
4. κ. Βασίλης Μανιός, Διευθυντής Πληροφορικών Συστημάτων & Ανάπτυξης Υπηρεσιών οποίος έκανε την παρουσίαση και την ζωντανή επίδειξη του συστήματος μέσω Internet
5. κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, καθηγητής ΕΚΠΑ, ως Σύμβουλος του ΔΣΑ
Ο ΔΣΑ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση με ιδιαίτερη ικανοποίηση αλλά και με υψηλές προσδοκίες να θέσει επιτέλους τα θεμέλια ενός ολοκληρωμένου, ασφαλούς και αποτελεσματικού πληροφοριακού συστήματος για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την καλή εξυπηρέτηση δικηγόρων και πολιτών το οποίο να εδράζεται και να αξιοποιεί τις πλέον δόκιμες και ώριμες τεχνολογίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Οι έως τώρα προσπάθειες, εδώ και δεκαετίες, απεδείχθησαν αναποτελεσματικές, ελλιπείς και αναντίστοιχες των απαιτήσεων των λειτουργών της δικαιοσύνης, δικαστών και δικηγόρων, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η απαισιοδοξία, η δυσαρέσκεια και εν τέλει η ισχυρή αμφιβολία ως προς την ετοιμότητα, τη βούληση και την ικανότητα της Πολιτείας να θέσει τέρμα στην υψηλή εντροπία του ισχύοντος συστήματος που προκαλεί πολλαπλές παρενέργειες στο κοινωνικό σύνολο.
Ο ΔΣΑ θεώρησε την πρόσκληση ως ευκαιρία και αφετηρία να θέσει στη διάθεση του Υπουργείου την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία του από την επιτυχή παραγωγική λειτουργία των πληροφοριακών του συστημάτων καθώς και την ιδιαιτέρως σημαντική ανθρώπινη και τεχνολογική του υποδομή για την συλλογή και διαχείριση του πλούσιου περιεχομένου της ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης και της Τράπεζας νομικών πληροφοριών «Ισοκράτης».
Ο ΔΣΑ ανέπτυξε τα πληροφοριακά του συστήματα με εξωστρεφή αντίληψη και λογική προστιθέμενης αξίας. Θεωρεί μάλιστα ότι η συγκυρία είναι θετική ώστε να διαμορφωθεί η συνολική αρχιτεκτονική του όλου πληροφοριακού οικοδομήματος προκειμένου να αποφευχθούν αποσπασματικές προσεγγίσεις και άσκοπες δαπάνες χωρίς κοινωνική ωφελιμότητα. Θεωρεί επίσης ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι μέγιστες συνέργιες μεταξύ όλων των συναρμοδίων φορέων και να ιεραρχηθούν οι στόχοι και οι προτεραιότητες με γνώμονα την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την καλύτερη εξυπηρέτηση των λειτουργών αυτής και την εξυπηρέτηση του δικηγόρου ως θεσμικού εκπροσώπου του πολίτη. Ο ΔΣΑ επιθυμεί και επιδιώκει να συμμετάσχει στη συλλογική αυτή προσπάθεια, ως δυναμικός εταίρος, ο οποίος φέρνει στο προσκήνιο την απαίτηση να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι ανάγκες των χρηστών 22.000 και πλέον δικηγόρων μελών του συλλόγου καθώς και 45.000 και πλέον συνδρομητών από όλη τη χώρα, που συνεχώς διευρύνονται, και αξιοποιούν τις παρεχόμενες σήμερα ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρονται από τον ΔΣΑ.
Ο ΔΣΑ παρουσίασε τις on-line ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς δικηγόρους, ασφαλιστικά ταμεία, σε συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα όπως α) προείσπραξη δικηγορικής αμοιβής, συμβόλαια, μερίσματα κτλ.,β) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε συνεργασία με τα Δικαστήρια, όπως δημοσίευση αποφάσεων δικαστηρίων, παρακολούθηση ροής μήνυσης, εκθέματα πινάκια, γ) τη Νομική Βιβλιοθήκη (www.dsalib.gr) η οποία περιλαμβάνει την καταλογράφηση και θεματική ευρετηρίαση της μεγαλύτερης Νομικής Βιβλιοθήκης της χώρας, καθώς και την τράπεζα νομικής πληροφορικής-ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ (www.dsanet.gr) στην οποία καταχωρούνται τόσο η Εθνική Νομοθεσία όσο και η Εθνική Νομολογία.
Για την Εθνική Νομοθεσία αξιοποιούνται ως πηγές πρωτογενούς πληροφορίας.Τα ΦΕΚ Α,Β,Δ, η Βουλή των Ελλήνων για τις Εισηγητικές εκθέσεις,, τα Υπουργεία για τις εγκυκλίους και η βάση δεδομένων CELEX της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να τονισθεί ότι ο Ισοκράτης εξασφαλίζει αξιόπιστη, έγκαιρη και πλήρη συσχέτιση νομοθετικών διατάξεων συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας δικαίου.
Σε ότι αφορά τη Εθνική Νομολογία ως πηγές πρωτογενούς πληροφόρησης αξιοποιούνται τα Ανώτατα Δικαστήρια(Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ’ρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο, Συμβούλιο Επικρατείας), τα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών και Πειραιώς, τα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης και Πειραιά, τα νομικά περιοδικά Ελληνική Δικαιοσύνη, Διοικητική Δίκη (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων), , Νομικό Βήμα, (ΔΣ Αθηνών) Αρμενόπουλος (ΔΣ Θεσσαλονίκης), Πειραϊκή Νομολογία (ΔΣ Πειραιά), Αχαϊκή Νομολογία (ΔΣ Πάτρας), Δικόγραφος (ΔΣ Λάρισας), Ραδάμανθυς (Δ.Σ. Ηρακλείου), Εφετειακή Νομολογία Κρήτης (ΔΣ Χανίων), Δωδεκανησιακή Νομολογία (ΔΣ Ρόδου), Ιόνιος Νομολογία (ΔΣ Κερκύρας), κ.α. καθώς επίσης και όλο το συγγραφικό έργο του καθηγητή Κώστα Μπέη, που έχει εκδώσει ο ίδιος και όλα τα κείμενα των τόμων του περιοδικού «Δίκη» από το 1997 έως το 2009.
Έως σήμερα έχουν καταχωρηθεί 282.944 αποφάσεις εύκολα προσπελάσιμες με ποικίλους τρόπους όπως αναζήτηση με βάση τα στοιχεία της απόφασης, τις Νομικές Διατάξεις, τις λέξεις ή φράσεις από τα κείμενα, και την συνθετική έρευνα.. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός χρηστών λόγω του πλούσιου, καλά οργανωμένου και προσπελάσιμου με εύχρηστο και φιλικό τρόπο περιεχομένου εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος σε σταθερή και μακροπρόθεσμη χρονική βάση.
Ο ΔΣΑ προτείνει και θα επιδιώξει σθεναρά να προωθηθούν και να χρηματοδοτηθούν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ (Ψηφιακή Σύγκλιση και Διοικητική Μεταρρύθμιση) ώριμες δράσεις με άμεσα και απτά αποτελέσματα όπως:
1. Ολοκληρωμένο σύστημα μηχανογράφησης όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας το οποίο θα περιλαμβάνει το Μητρώο των Δικηγόρων και Δικηγορικών Εταιρειών, την έκδοση γραμματίων προείσπραξης και συμβολαίων, την ενοποίηση του δικαστικού ενσήμου, την ηλεκτρονική υποβολή ετήσιων δηλώσεων, την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και έκδοσης βεβαιώσεων - πιστοποιητικών από τα Δικαστήρια και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφου σε κάθε Δικαστήριο που μηχανογραφείται, την ένταξη του συστήματος αυτού στο E- justice του Ευρωπαϊκού Portal για την Δικαιοσύνη.
2. Τη διαρκή επιμόρφωση δικηγόρων - δικαστών υπαλλήλων, για την υποστήριξη της «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης» και των νέων διαδικασιών που επιβάλλουν.
3. Την απόκτηση ηλεκτρονικής υπογραφής δικηγορών.
4. Την καθιέρωση ασφαλούς συστήματος πρόσβασης στην ροή πολιτικής και ποινικής διαδικασίας από τους εμπλεκόμενους δικηγόρους για την παρακολούθηση των υποθέσεων τους, δηλ ο δικηγόρος να μπορεί να παρακολουθεί το στάδιο εξέλιξης όλων των υποθέσεών του σε μια ή περισσότερες οθόνες ταξινομημένες, με βάση τον κωδικό του, χωρίς να είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί την κάθε μια χωριστά γνωρίζοντας τον αριθμό της
5. Την ηλεκτρονική υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας, ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονική ενημέρωση αντιπροσώπων, καθώς και των εκλογών των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
6. Την αξιοποίηση του συστήματος «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ», με το περιεχόμενό του στην Εθνική Νομοθεσία και σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ώστε να τεθεί στην υπηρεσία όλων των δημόσιων φορέων, των λειτουργών της Δικαιοσύνης, των πολιτών και της ΕΕ (e-justice) με χαμηλό κόστος δημιουργίας και χρήσης
7. Την αξιοποίηση του συστήματος «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ», με το περιεχόμενό του στην Εθνική Νομολογία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να τεθεί στην υπηρεσία των λειτουργών της Δικαιοσύνης, των δημόσιων φορέων, των πολιτών και της Ε.Ε: (e-justice) με χαμηλό κόστος δημιουργίας και χρήσης
Βασική στόχευση του ΔΣΑ είναι να ελαχιστοποιηθεί η διοικητική-διαχειριστική εντροπία και να μεγιστοποιηθεί η εξυπηρέτηση απαλλάσσοντας δικηγόρους και πολίτες από την αδικαιολόγητη σπατάλη παραγωγικού χρόνου.
Επίσης την Δευτέρα 22 Μαρτίου στα γραφεία του ΔΣΑ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας(ΚτΠ αε) με τη συμμετοχή των κ. Θεόδωρου Σχινά, Θανάση Παυλόπουλου, Βασίλη Μανιού και πάρα πολλών αρμόδιων στελεχών του ΔΣΑ, κατά την οποία παρουσιάστηκαν με αναλυτικό τρόπο οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΔΣΑ και οι δράσεις, που σχεδιάζονται για υποβολή προς υλοποίηση.
Το θετικό και κοινά αποδεκτό συμπέρασμα των δύο συσκέψεων συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι ο ΔΣΑ θεωρείται πλέον βασικός πόλος για τις υποδομές και τα πληροφοριακά συστήματα, που θα αναπτυχθούν στο χώρο της Δικαιοσύνης.