Το ΔΣ έλαβε υπόψιν του τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις της αρμόδιας συμβούλου του ΔΣΑ κ. Μαρινάκη Χρυσούλας και του συμβούλου Μιχάλη Καλαντζόπουλου και κατέληξε στην κάτωθι απόφαση:
Στο άρθρο 20 Β του ν 4251/2014 προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής με ισχύ πέντε έτη σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν κατά πλήρη κυριότητα και νομή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αντικειμενικής αξίας διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ ή που έχουν συνάψει μακροχρόνια σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης του Ν 1652/1986, που αφορά σε τουριστικό κατάλυμα ή σε τουριστική επιπλωμένη κατοικία σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα του άρ. 8, παρ. 2 Ν 4002/2011.
Ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξήγγειλε τον διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου στο επενδυτικό πρόγραμμα της GOLDEN VISA περιορίζοντας δραστικά τους δικαιούχους. Συνέπεια της εξαγγελίας αυτής ήταν οι ενδιαφερόμενοι να επισπεύσουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα προκειμένου να ενταχθούν στις ισχύουσες σήμερα διατάξεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ραντεβού μέχρι τέλος του έτους για κατάθεση αιτήματος χορήγησης άδειας παραμονής τόσο ενώπιον του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και στις συναρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που βρίσκονται κοντά στο Νομό Αττικής.
Το ΔΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για την ουσία της υπόθεσης στην επόμενη Συνεδρίασή του.
Όμως αποφάσισε ότι, πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς και να αποφευχθούν ανεπιεικείς καταστάσεις για τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης αδείας παραμονής (σύναψη συμβολαίου ή συμβολαιογραφικού προσύμφωνου).
Επιπροσθέτως, πρέπει να προστεθεί άμεσα η ηλεκτρονική κατάθεση αιτημάτων χορήγησης άδειας παραμονής στην ήδη υπάρχουσα εφαρμογή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να αρθεί η υπάρχουσα αδυναμία ορισμού ραντεβού.