Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή":
ΕΛΛΑΔΑ 26.07.2014
Δίκες «σέρνονται» για μήνες στα ακροατήρια
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Τα δικόγραφα συσσωρεύονται, οι υποθέσεις «κολλάνε», με αποτέλεσμα η απονομή δικαιοσύνης να καθυστερεί σημαντικά. Η δεύτερη μεγάλη δίκη για τις μίζες των εξοπλιστικών, μετά εκείνη με πρωταγωνιστή τον Ακη Τσοχατζόπουλο και με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ντίνο Μιχαηλίδη, έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου. Ομως, αν και έχουν περάσει από τότε σχεδόν τρεις μήνες, η δίκη βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το οποίο και ξεκίνησε. Μόλις στην αρχή.
Η ακροαματική διαδικασία δεν έχει προχωρήσει κατά τη διάρκεια των τριών μηνών ούτε ένα βήμα, με το δικαστήριο, πλέον, να βρίσκεται σε πλήρη αδιέξοδο και ο χρόνος για τη λήξη του 18μήνου της προσωρινής κράτησης του πρώην υπουργού να μετρά αντίστροφα.
Σωρεία ενστάσεων
Ο λόγος της απόλυτης στασιμότητας στη δίκη του Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του, που επίσης είναι προσωρινά κρατούμενος, οφείλεται στο γεγονός ότι οι δικηγόροι των κατηγορουμένων έχουν παραιτηθεί και η όποια απόπειρα του δικαστηρίου να οριστούν άλλοι στη θέση τους έχει πέσει στο κενό. Οι δικηγόροι που κατά καιρούς διορίζονται από το δικαστήριο από τις λίστες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δεν μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, γιατί οι παραιτηθέντες συνήγοροι των κατηγορουμένων προβάλλουν σωρεία ενστάσεων αρνούμενοι, ουσιαστικά, να δοθεί έστω και μέσω του δικαστηρίου υπεράσπιση στους κατηγορουμένους και να προχωρήσει η δίκη.
Το αδιέξοδο, που εκτιμάται ότι οφείλεται σε παρελκυστική πρακτική των συνηγόρων των εμπλεκομένων, απασχολεί πλέον έντονα τις αρμόδιες αρχές στο Εφετείο της Αθήνας καθώς η δίκη δεν εξελίσσεται, τα 18μηνα τρέχουν, οι αποφυλακίσεις του πατρός και υιού Μιχαηλίδη είναι πλέον θέμα χρόνου και η απονομή της Δικαιοσύνης ακυρώνεται.
Η δίκη Μιχαηλίδη, δίκη τρόπος του λέγειν, έχει οδηγήσει ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης σε σοβαρές σκέψεις για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας που ενθαρρύνει τις στρεψόδικες πρακτικές δικηγόρων, οι οποίοι επιθυμούν, για διάφορους λόγους, τη μη διεξαγωγή των δικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη έχουν προταθεί νομοθετικές ρυθμίσεις και η υπόθεση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας, ώστε οι παραιτηθέντες δικηγόροι να μην μπορούν να επανέρχονται στην εκδίκαση μιας υπόθεσης όταν παραιτούνται και όσοι διορίζονται από το δικαστήριο ως συνήγοροι κατηγορουμένων να μην μπορούν -πλην σοβαρότατου λόγου- να αρνηθούν.
Δεκάδες ακόμα
Πάντως η πρακτική ακύρωσης στην απονομή της Δικαιοσύνης που είναι έκδηλη, όπως τονίζουν δικαστικές πηγές, στην υπόθεση του πρώην Κύπριου υπουργού για τις μίζες των εξοπλιστικών, δεν είναι, δυστυχώς, η μόνη. Δεκάδες δίκες καρκινοβατούν, σέρνονται για μήνες στα ακροατήρια με προφανείς συνέπειες στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς δικηγόροι επιλέγουν στο όνομα της προστασίας αθέμιτων συμφερόντων των πελατών τους, να ακολουθούν παρελκυστικές πρακτικές και στρεψοδικίες. Η περίπτωση, ωστόσο, της δίκης για τις μίζες των εξοπλιστικών, εκτιμάται ότι ανήκει σε εκείνες όπου κάθε όριο έχει προ πολλού ξεπεραστεί.
http://www.kathimerini.gr/777715/article/epikairothta/ellada/dikes-serno...
Η απάντηση του προέδρου του ΔΣΑ, όπως δημοσιεύθηκε:
Γράμματα Aναγνωστών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 02.08.2014
Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της 26.7.2014 και στη σελ. 5 δημοσιεύτηκε άρθρο της κυρίας Ιωάννας Μάνδρου με τίτλο «Δίκες “σέρνονται” για μήνες στα ακροατήρια» και υπότιτλο «Πολλοί δικηγόροι καθυστερούν τη διαδικασία εσκεμμένα». Το άρθρο αυτό περιέχει σειρά ανακριβειών, που οφείλονται, ελπίζουμε, σε εσφαλμένη πληροφόρηση της συντάκτριάς του. Επισημαίνουμε τις ανακρίβειες του άρθρου της κ. Μάνδρου χάριν της αντικειμενικής ενημέρωσης των αναγνωστών της εφημερίδας σας:
1) Οι συνήγοροι της επιλογής των κατηγορουμένων Κων. και Μιχ. Μιχαηλίδη δεν «παραιτήθηκαν». Ως μέλη του ΔΣΑ δήλωσαν ότι απέχουν από τα καθήκοντά τους μετά τη δεύτερη μετά διακοπή συνεδρίαση του δικαστηρίου, συμμορφούμενοι με τη σχετική απόφαση του ΔΣΑ και της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Τούτο όφειλαν να πράξουν οι συνήγοροι, αφού ο ΔΣΑ είχε απορρίψει, ορθώς, την αίτησή τους να τους χορηγηθεί άδεια παραστάσεως στη δίκη, δεδομένου ότι στην υπόθεση αυτή δεν επίκειται συμπλήρωση της παραγραφής ούτε των ανωτάτων ορίων της προσωρινής κράτησης.
2) Η αποχή των δικηγόρων αποτελεί νόμιμο και υποχρεωτικό λόγο αναβολής των υποθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 349 παρ. 7 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η δήλωση λοιπόν των συνηγόρων ότι απέχουν τηρώντας την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου στον οποίο ανήκουν, δεν αποτελεί ούτε «παρελκυστική» ούτε «στρεψόδικη πρακτική», όπως γράφει η συντάκτρια του άρθρου, αλλά συμμόρφωση με νόμιμη υποχρέωσή τους.
3) Οι συνήγοροι ζήτησαν από το δικαστήριο στις 12.6.2014 να αναβληθεί η συζήτηση της υπόθεσης για τον επόμενο μήνα με την αυτήν προεδρεύουσα, όπως προβλέπει ο ν. 4022/11 (άρθρο 4 παρ. 2). Το δικαστήριο εντούτοις απέρριψε το νόμιμο αυτό αίτημα και προχώρησε στον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων στους κατηγορουμένους, μολονότι αυτοί δεν στερούνται συνηγόρων της επιλογής τους. Οι δικηγόροι που διόρισε διαδοχικά το δικαστήριο από τον κατάλογο της νομικής βοήθειας, δήλωσαν αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Τούτο είχαν υποχρέωση να πράξουν, δεδομένου ότι δεσμεύονται και αυτοί από την απόφαση περί αποχής και επιπλέον διότι οι συνήγοροι νομικής βοήθειας διορίζονται σε κατηγορουμένους που στερούνται συνηγόρου, πράγμα που δεν συμβαίνει εν προκειμένω.
4) Ο ΔΣΑ και οι συνήγοροι επιθυμούν τη διεξαγωγή των δικών και δεν επιδιώκουν την «ακύρωση στην απονομή της Δικαιοσύνης», όπως γράφει η έμπειρη συντάκτριά σας. Ο λόγος που η δίκη Μιχαηλίδη δεν έχει προχωρήσει, είναι η πείσμων και αντίθετη προς τον νόμο άρνηση του δικαστηρίου να αναβάλει, ήδη από τις 12 Ιουνίου, τη δίκη για τον επόμενο μήνα, όπως ζήτησαν οι απέχοντες συνήγοροι, και η αλυσιτελής προσπάθεια να διεξαγάγει τη δίκη με αυτεπαγγέλτως διαδοχικά διοριζόμενους συνηγόρους. Μάλιστα, το δικαστήριο δεν δίστασε, τελικώς, στις 26.7.2014 να αρχίσει τη δίκη χωρίς συνηγόρους, με το πρόσχημα ότι δεν ανευρίσκει συνηγόρους για να διορίσει, παραβιάζοντας με ωμό τρόπο κάθε έννοια δικαίου.
5) Το 18μηνο της προσωρινής κράτησης για τους δύο κρατουμένους κατηγορουμένους δεν είναι «πλέον θέμα χρόνου», όπως υποστηρίζει η κ. Μάνδρου, αλλά συμπληρώνεται τον Μάρτιο του έτους 2015. Η δίκη αυτή εξάλλου δεν προβλέπεται να διαρκέσει επί μακρόν, αν ληφθεί υπόψη ότι σ’ αυτήν καλούνται μόνο τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας.
Ο ΔΣΑ είναι σταθερός αρωγός στην επιδίωξη της Πολιτείας να εκδικάζονται οι εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις χωρίς καθυστέρηση. Πιο σημαντική, όμως, από την ταχεία διεξαγωγή των δικών είναι η τήρηση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου και η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων πολιτών, με πρώτιστο αυτό της αποτελεσματικής υπεράσπισης.
Για τον λόγο αυτόν οι γενικοί αφορισμοί περί «στρεψοδίκων» δικηγόρων που εξυπηρετούν «αθέμιτα συμφέροντα των πελατών» τους, οι οποίοι περιέχονται στο άρθρο της κ. Μάνδρου, στερούνται πραγματικού ερείσματος και αδικούν τους δικηγόρους αλλά και την έγκριτη εφημερίδα σας.
Βασιλειος Αλεξανδρης - Πρόεδρος ΔΣΑ
http://www.kathimerini.gr/778654/opinion/epikairothta/politikh/grammata-...